sobota, 26 maja 2012

Pyry z gzikiem

Robiąc dzisiaj zakupy w przydomowym warzywniaku, dostałam od miłego sprzedawcy gratis - garść małych jak rzodkiewki (te naturalne, nie dmuchane), młodych ziemniaczków.
Pomyślałam, że to doskonała okazja to przygotowania regionalnego dania z Wielkopolski - pyrek z gzikiem, czyli ziemniaków z twarogiem.

Do mojej wersji potrzeba:
młodych ziemniaków
twarogu
jogurtu greckiego
świeżego ogórka
małego ząbka czosnku
koperku
masła
soli i pieprzu

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy w skórkach do miękkości.
W tym czasie rozdrobniony widelcem twaróg mieszamy z łyżką jogurtu, kawałkiem startego na dużych oczkach tarki ogórka, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.


Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i posiekany koperek.
Na talerz nakładamy twaróg. Aby ładnie się prezentował, można go owinąć cienkim plasterkiem ogórka, przyciętym nożykiem do obierania warzyw. Do tego młode pyrki.
Prosty obiad na gorący letni dzień...





wtorek, 15 maja 2012

Małe zakupy

W weekend nogi same poniosły mnie do TK Maxx. Niestety, to zawsze kończy się zakupami w dziale gospodarstwa domowego... Nie inaczej było tym razem. Nigdy za wiele łyżek do mieszania w garnkach, prawda? Szczególnie tak ładnych, jak te z ekologicznego bambusa w kolorach Nowego Yorku.


niedziela, 13 maja 2012

Wiosenne spagetti ze szparagami


Kiedy jestem sama w domu, nie mam ochoty na długie gotowanie. Co nie znaczy, że nie lubię zjeść wtedy czegoś dobrego. Dlatego sięgnęłam dzisiaj do książki z przepisami australijskiej kucharki Donny Hay, którą jakiś czas temu podarował mi tata. Przez długi czas leżała niewykorzystana i dopiero niedawno odkryłam jej potencjał (widzicie te zaznaczone karteczkami przepisy?).
Donna Hay zwana jest australijską Marthą Stewart, ale poza tym oraz faktem, że ksiązka pełna jest fantastycznych przepisów na proste i szybkie dania, nie wiem więcej o autorce.

Dzisiaj, wykorzystując kupione wczoraj szparagi, przygotowałam sobie spagetti z mnóstwem zielonych pyszności.

Dla 2 osób potrzeba:
makaron spagetti
łyżka skórki otartej z cytryny
ząbek czosnku
5 zielonych szparagów
pół kubka mrożonego groszku
garść świeżych liści mięty
garść tartego parmezanu
kostka wywaru warzywnego
oliwa z oliwek

Szparagi należy pokroić na cienkie paski nożykiem do obierania warzyw, listki miety porwac na kawałki, czosnek posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny i ser. Rozpuszczamy kostkę bulionową.
Makaron spagetti gotujemy, tak aby był al dente.


Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy na niej przez minutę posiekany ząbek czosnku i skórkę z cytryny.


Następnie wrzucamy na patelnię groszek i paski szparagów. Smażym pół minuty i dodajemy makaron i miętę. 


Całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy, mieszając co chwilę. Na koniec dodajemy parmezan, mieszamy i od razu podajemy.


Zaskoczyła mnie świeżość i oryginalność smaku tego dania. Tylko kilka prostych składników, a efekt jest spektakularny.



Spróbujcie, póki trwa sezon na szparagi.

sobota, 12 maja 2012

Omlet ze szparagami

To niewiarygodne, ale od prawie miesiąca nic nie ugotowałam. Z tego kulinarnego marazmu wybudził mnie dopiero sezon szparagowy. Podczas dzisiejszych zakupów kupiłam aż trzy pęczki zielonej odmiany i zamierzam zajadać je przez cały nadchodzący tydzień.
Szparagowy festiwal zaczynam od omleta z ziołami.

Potrzeba tylko kilku prostych składników: 2 jajka, kilka szparagów, garść ulubionych ziół (ja użyłam tych, które hoduję na balkonie i parapecie - tymianku, majeranku). Do tego sól, pieprz i odrobina oliwy.


Szparagi zblanszowałam w gotującej się wodzie przez 1,5 minuty. Odcedziłam i przekroiłam wzdłuż na połowę. Zioła posiekałam i dodałam je z solą i pieprzem do roztrzepanych jajek.
Szparagi ułożyłam na rozgrzanej oliwie i po minucie zalałam doprawionymi jajkami. Po chwili całość wstawiłam do rogrzanego piekarnika na dwie minuty. Omlet gotowy!