Jesieny weekend w domu nastroił mnie do rozgrzania piekarnika i wypróbowania przepisu z mojej nowej książki "Słodka kuchnia polska" autorstwa Ewy Aszkiewicz. Wybrałam ciasto orzechowe z jabłkami - typowo jesienne składniki i niezbyt czasochłonny przepis.
Potrzebne produkty:
4 małe jabłuszka (najlepiej kwaśne)
wiśniowe konfitury
4 jajka (jeśli są małe - 5)
2 łyżeczki soku z cytryny
6 kopiastych łyżek cukru pudru
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
8 kopiastych łyżek zmielonych orzechów (włoskie i laskowe pół na pół)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy
2 garście orzechów mielimy w blenderze do uzyskania orzechowej mąki. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Powoli mieszając dodajemy żółtka, sół, mąkę, mąkę z orzechów i proszek do pieczenia.
Tak przygotowaną masę przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Delikatnie wciskamy w ciasto jabłka, a miejsca po nasionach zapełniamy konfiturą wiśniową.
Ciasto pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180*C. Wierzch powinien być złoty, a ciasto odstawać lekko od formy.
Kiedy przestygnie, oprószamy ciasto cukrem pudrem i serwujemy. Jest bardzo aromatyczne, orzechowe i pyszne.
1 komentarz:
...ach... :-)
Prześlij komentarz