czwartek, 15 marca 2012

Ostatnia kolacja na Titanicu

Wczoraj przeczytałam w internecie, że na aukcję domu aukcyjnego Henry Aldridge and Son trafiło menu kolacji, którą zaserwowano gościom na Titanicu w dniu, w którym statek zatonął.


Z menu możemy wyczytać, że feralnego wieczoru goście zajadali się między innymi rosołem  i szkocką zupą z porów (cockie leekie), konserwowaną wołowiną, baraniną z grilla, ziemniakami w mundurkach lub tłuczonymi, galaretą z kurczaka i konserowanym ozorem wołowym. Na deser podano deskę serów.

Ciekawa pamiątka po legendarnej katastrofie. Jacyś chętni na kolację à la Titanic? :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sery to nie deser. Sery podaje się na koniec, nawet po deserach. Sery to po prostu (i aż) sery.
Poza tym to menu nie jest ostatnim na Titanicu. Wyraźnie napisane jest "Luncheon" czyli obiad. Ostatnim posiłkiem podanym była "Dinner", czyli kolacja.
Oto menu tego ostatniego posiłku:
First Course:
Hors D'Oeuvres
Oysters

Second Course:
Consommé Olga
Cream of Barley

Third Course:
Poached Salmon with Mousseline Sauce, Cucumbers

Fourth Course
Filet Mignons Lili
Saute of Chicken, Lyonnaise
Vegetable Marrow Farci
Fifth Course:
Lamb, Mint Sauce
Roast Duckling, Apple Sauce
Sirloin of Beef, Chateau Potatoes
Green Pea
Creamed Carrots
Boiled Rice
Parmentier & Boiled New Potatoes

Sixth Course:
Punch Romaine
Seventh Course
Roast Squab & Cress

Eighth Course:
Cold Asparagus Vinaigrette

Ninth Course:
Pate de Foie Gras
Celery

Tenth Course:
Waldorf Pudding
Peaches in Chartreuse Jelly
Chocolate & Vanilla Eclairs
French Ice Cream

Anonimowy pisze...

To jest menu pasażerów drugiej klasy.
Menu z klasy pierwszej zatytułowane było "Dinner" i obejmowało dziesięć podań obejmu jących po dwa dania + dodadki i było znacznie wykwintniejsze.