sobota, 26 maja 2012

Pyry z gzikiem

Robiąc dzisiaj zakupy w przydomowym warzywniaku, dostałam od miłego sprzedawcy gratis - garść małych jak rzodkiewki (te naturalne, nie dmuchane), młodych ziemniaczków.
Pomyślałam, że to doskonała okazja to przygotowania regionalnego dania z Wielkopolski - pyrek z gzikiem, czyli ziemniaków z twarogiem.

Do mojej wersji potrzeba:
młodych ziemniaków
twarogu
jogurtu greckiego
świeżego ogórka
małego ząbka czosnku
koperku
masła
soli i pieprzu

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy w skórkach do miękkości.
W tym czasie rozdrobniony widelcem twaróg mieszamy z łyżką jogurtu, kawałkiem startego na dużych oczkach tarki ogórka, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.


Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i posiekany koperek.
Na talerz nakładamy twaróg. Aby ładnie się prezentował, można go owinąć cienkim plasterkiem ogórka, przyciętym nożykiem do obierania warzyw. Do tego młode pyrki.
Prosty obiad na gorący letni dzień...





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

OMG!jakie zapomniane a fantastyczne danie!w poniedziałek zaraz sobie robię :)