Klasyk rodem z Chin. To proste danie łatwo zepsuć, ponieważ mimo prostych składników, trzeba dodawać je w odpowiedniej kolejności, odpowiednio przygotowane.
Dla 4 osób potrzebne będą:
-ryż długoziarnisty (dwie torebki po 125g)
-groszek mrożony (kubek)
-4 jajka
-garść krewetek (gotowanych)
-cebula (duża)
-olej arachidowy
-smalec (opcjonalnie)
-jasny sos sojowy
-dymka ze szczypiorkiem posiekana
Ryż gotujemy dzień wcześniej i trzymamy w lodówce - będzie sypki. Przed rozpoczęciem gotowania obiadu, spulchniamy go w misce widelcem, aby rozdzielić ziarna.
W woku/dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego (lub zwykłego, ale broń boże nie oliwy!). Roztrzepane jajka smażymy na dosyć suchą jajecznicę, ciągle mieszając aby była w drobnych kawałkach. Jajka przekładamy na talerz, a do woka/patelni wlewamy trochę oleju i dodajemy łyżkę smalcu (opcjonalnie - ale smak potrwawy jest wtedy dużo lepszy). Na rozrzany olej wrzucamy pokrojoną na średnie kawałki cebulę i smazymy aż się zeszkli. Dodajemy kubek zamrożonego groszku i smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy jajka i krewetki oraz dymkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy trzema łyżkami jasnego sosu sojowego.
Cale danie przygotowujemy na maksymalnie rozgrzanym palniku i dlatego cały czas mieszamy, ale delikatnie, drewnianą łyżką, aby nie porozgniatac ryżu.
Mozna dodać mniej krewetek albo zastąpić je szynką. Wtedy szynkę podsmażamy po zeszkleniu cebuli, a przed dodaniem grzoszku. Ja wolę jednak krewetki i dlatego daję sporo krewetek koktajlowych, a potrawę dekoruję kilkoma większymi pięknościami. Totalnie dekadenckie!
Cebula, groszek i ryż.
Groszek i krewetki tworzą cudowny zestaw kolorystyczny, który może nie przeszedłby w modzie, ale w kuchni nie ma piękniejszego.
Gotowe danie.
Smacznego!
1 komentarz:
Cudownie!! Aż ślinka cieknie. co za piękne zdjęcia i świetny przepis.
Prześlij komentarz