niedziela, 5 lutego 2012

Lekki tort czekoladowy z mango

W tym tygodniu świętowaliśmy urodziny P. Z tej okazji upiekłam lekki tort biszkoptowy, który był znakomitym deserem po obfitej kolacji z przyjaciółmi.
Ponieważ przyjmowaliśmy większą grupę gości, tort zrobiłam z 2 biszkoptów, ale można upiec tylko jeden i zrobić mniejsze ciasto. Przepis podaję na jeden biszkopt. Aby zrobić większy, należy podwoić składniki.

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki (np Szymanowskiej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
0,5 litra śmietany kremówki
2 dojrzałe owoce mango
3-4 łyżki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy będą gotowe, dodajemy żółtka.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej, mieszając delikatnie.


Biszkopt pieczemy w formie wyłożonej papierem do wypieków i wysmarowanej masłem przez około 30-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


Świeży biszkopt trudno przekroić, resztę pracy najlepiej więc wykonać następnego dnia.

Dzielimy ciasto na dwie równe połowy. Nie trzeba ich nasączać, ale ja skropiłam lekko brzegi sokiem brzoskwiniowym.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem - nie może być zbyt słodka, bo ciasto ma być lekkie i świeże. Mango obieramy i kroimy na małe kawałeczki.


Każdą warstwę ciasta smarujemy ubitą śmietaną i układamy na niej mango. Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy wszystkie czynności.


Resztą śmietany pokrywamy niedbale ciasto z zewnątrz. Najlepiej robić to na talerzu/tacy, na której będziemy serwować tort, bo przeniesienie gotowego deseru jest trudne i ryzykowne. Ja używam pasków papieru śniadaniowego, które układam na brzagach talerza, a po skończeniu pracy, usuwam delikatnie, dzięki czemu talerz jest czysty.


Śmietanę wygładzamy dużym płaskim nożem i dekorujemy wedle uznania. Ja posypałam tort skórką otartą z jednej limonki.
Był tak dobry, że nie zdążyłam go dobrze sfotografować!






2 komentarze:

asieja pisze...

z mango.. cudnie!

Anonimowy pisze...

Bardzo pyszny, polecam! :)