Dobrą rybę wystarczy doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i upiec w piekarniku. Ale ten sos salsa verde z przepisu Jamie Oliver'a (książka Gotuj z Oliverem) jest genialny. Nie tylko nie zdominował smaku naszego halibuta, ale wspaniale go podkreślił.
Na sos:
pokrojony ząbek czosnku
2 łyżeczki kaparów
4 fileciki anchois w oliwie
mały pęczek natki pietruszki
łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki miksujmy w blenderze, ale tak, by sos nie był jednolity, ale wszystkie składniki drobno posiekane i połączone.
Podajemy z rybą. Najlepiej pasuje do tych o białym mięsie.
Halibut rozpadł się podczas pieczenia, ale był wyśmienity.
2 komentarze:
Sos musi być pyszny ! Za wyglad potrawy 5 pkt . Za smak 10 !!!
:)
Wiem! Ryba zawsze mi się rozpada. To moja kulinarna pięta achillesa. I brakowało w daniu koloru.
Prześlij komentarz