niedziela, 14 sierpnia 2011

Ryba z salsa verde

Dobrą rybę wystarczy doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i upiec w piekarniku. Ale ten sos salsa verde z przepisu Jamie Oliver'a (książka Gotuj z Oliverem) jest genialny. Nie tylko nie zdominował smaku naszego halibuta, ale wspaniale go podkreślił.

Na sos:
pokrojony ząbek czosnku
2 łyżeczki kaparów
4 fileciki anchois w oliwie
mały pęczek natki pietruszki
łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek


Wszystkie składniki miksujmy w blenderze, ale tak, by sos nie był jednolity, ale wszystkie składniki drobno posiekane i połączone.


Podajemy z rybą. Najlepiej pasuje do tych o białym mięsie.


Halibut rozpadł się podczas pieczenia, ale był wyśmienity.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sos musi być pyszny ! Za wyglad potrawy 5 pkt . Za smak 10 !!!
:)

Serce Karczocha pisze...

Wiem! Ryba zawsze mi się rozpada. To moja kulinarna pięta achillesa. I brakowało w daniu koloru.