sobota, 21 stycznia 2012

Ciasto czekoladowo-migdałowe


Weekend w domu, a do tego goście to doskonały pretekst do upieczenia czegoś pysznego. Przepis na to ciasto pochodzi z książki Italian Two Easy autorstwa restauratorek Ruth Rogers i Rose Gray. Wyszło całkiem nieźle, oto więc receptura.

200g czekolady 70%
3/4 kostki masła
150g blanszowanych migdałów
laska wanilii
2 całe jajka
6 żółtek
4 białka
szklanka cukru
5 łyżek kakao
szczypta soli

Na początku przygotowujemy wszystkie elementy składowe ciasta: 4 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, migdały mielimy do uzyskania mączki, a czekoladę z masłem topimy w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą.



Pozostałe jajka i żółtka ubijamy z cukrem, aż masa zjaśnieje i stanie się puszysta.


Do ubitych jajek dodajemy naturalne, niesłodzone kakao, zmielone migdały i ziarna wanilii. Ciągle mieszając wlewamy ostudzoną czekoladę z masłem.


Delikatnie łączymy masę z ubitymi białkami.


Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Trzeba wyczuć, kiedy ciasto będzie dobre - nie może być przesuszone.



Tuż przed podaniem pudrujemy ciasto naturalnym kakao.




Z powodu użycia zmielonych migdałów, ciasto ma ciekawą teksturę - wyczuwalne są ich drobinki, a całość jest wilgotna i mocno czekoladowa.

2 komentarze:

asieja pisze...

ciemna czekolada schowana w cieście.. pysznie.

Anonimowy pisze...

Excellent - tak jak czekolada "Excellence" :) Nie myślałam, że poniedziałkowe popołudnie w pracy minie mi z excellent smakiem!!!