sobota, 13 listopada 2010

Gołąbki prawie jak u mamy

Lubię spontaniczne gotowanie. Zaglądam do lodówki, szafki spiżarnianej i decyduję, co dzisiaj zjemy na obiad. Dzisiejsze składniki złożyły się na tradycyjne polskie danie - gołąbki. Ale z nutą nowoczesności... Dzięki zastosowaniu mięsa indyczego obiad będzie dietetyczny, a mieszanka ryżu doda nadzieniu struktury.


Potrzebować będziemy:

500g mielonego mięsa z indyka
150g mieszanki ryżu dzikiego i parboiled
główka kapusty włoskiej
natka pietruszki
majeranek
1/2 puszki siekanych pomidorów
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
kminek mielony
śmietana 18%
sól, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka mąki

W dużym garnku zagotowujemy wodę i blaszujemy rozdzielone liście kapusty przez 4 minuty. Liście odsączamy, studzimy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
W tym czasie gotujemy ryż, odejmując od podanego na opakowaniu czasu 4 minuty. W ten sposób ryż wchłonie wilgoć mięsa i lepiej je zwiąże. Ostudzony ryż mieszamy z mięsem.


Doprawiamy mieszankę solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.


Każdy z osuszonych liści kapusty uderzamy tłuczkiem lub płaską stroną noża w miejscu, gdzie ma twardszy ogonek. Dzięki temu, łatwiej zawiniemy gołąbki.


Każdy liść z nadzieniem zwijamy kopertowo w ciasne paczuszki.



Gotowe gołąbki układamy warstwowo w dużym garnku, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Całość zalewamy bulionem, tak aby pierwsza warstwa zanużona była do połowy.


Gotujemy przez 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki przekładamy na duży półmisek, a do bulionu dodajemy pół puszki pomidorów, łyżkę koncentratu, łyżkę mąki rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody, łyżkę śmietany, szczyptę mielonego kminku i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki.

Podajemy... No właśnie? Z czym podajemy gołąbki? W każdym regionie jest inna tradycja. Ja pochodzę z Wielkopolski, więc nikogo chyba nie zdziwią pyrki na talerzu.


A Wy z czym serwujecie to tradycyjne, polskie danie?

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Pięknie kolorystycznie i aż ślinka cieknie :)No i perfekcyjny kształt !!!