Lubię spontaniczne gotowanie. Zaglądam do lodówki, szafki spiżarnianej i decyduję, co dzisiaj zjemy na obiad. Dzisiejsze składniki złożyły się na tradycyjne polskie danie - gołąbki. Ale z nutą nowoczesności... Dzięki zastosowaniu mięsa indyczego obiad będzie dietetyczny, a mieszanka ryżu doda nadzieniu struktury.
Potrzebować będziemy:
500g mielonego mięsa z indyka
150g mieszanki ryżu dzikiego i parboiled
główka kapusty włoskiej
natka pietruszki
majeranek
1/2 puszki siekanych pomidorów
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
kminek mielony
śmietana 18%
sól, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka mąki
W dużym garnku zagotowujemy wodę i blaszujemy rozdzielone liście kapusty przez 4 minuty. Liście odsączamy, studzimy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
W tym czasie gotujemy ryż, odejmując od podanego na opakowaniu czasu 4 minuty. W ten sposób ryż wchłonie wilgoć mięsa i lepiej je zwiąże. Ostudzony ryż mieszamy z mięsem.
Doprawiamy mieszankę solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.
Każdy z osuszonych liści kapusty uderzamy tłuczkiem lub płaską stroną noża w miejscu, gdzie ma twardszy ogonek. Dzięki temu, łatwiej zawiniemy gołąbki.
Każdy liść z nadzieniem zwijamy kopertowo w ciasne paczuszki.
Gotowe gołąbki układamy warstwowo w dużym garnku, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Całość zalewamy bulionem, tak aby pierwsza warstwa zanużona była do połowy.
Gotujemy przez 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki przekładamy na duży półmisek, a do bulionu dodajemy pół puszki pomidorów, łyżkę koncentratu, łyżkę mąki rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody, łyżkę śmietany, szczyptę mielonego kminku i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki.
Podajemy... No właśnie? Z czym podajemy gołąbki? W każdym regionie jest inna tradycja. Ja pochodzę z Wielkopolski, więc nikogo chyba nie zdziwią pyrki na talerzu.
A Wy z czym serwujecie to tradycyjne, polskie danie?
1 komentarz:
Pięknie kolorystycznie i aż ślinka cieknie :)No i perfekcyjny kształt !!!
Prześlij komentarz