niedziela, 23 października 2011

Orzechowe ciasto z jabłkami

Jesieny weekend w domu nastroił mnie do rozgrzania piekarnika i wypróbowania przepisu z mojej nowej książki "Słodka kuchnia polska" autorstwa Ewy Aszkiewicz. Wybrałam ciasto orzechowe z jabłkami - typowo jesienne składniki i niezbyt czasochłonny przepis.

Potrzebne produkty:
4 małe jabłuszka (najlepiej kwaśne)
wiśniowe konfitury
4 jajka (jeśli są małe - 5)
2 łyżeczki soku z cytryny
6 kopiastych łyżek cukru pudru
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
8 kopiastych łyżek zmielonych orzechów (włoskie i laskowe pół na pół)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy

2 garście orzechów mielimy w blenderze do uzyskania orzechowej mąki. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki.



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Powoli mieszając dodajemy żółtka, sół, mąkę, mąkę z orzechów i proszek do pieczenia.



Tak przygotowaną masę przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Delikatnie wciskamy w ciasto jabłka, a miejsca po nasionach zapełniamy konfiturą wiśniową.


Ciasto pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180*C. Wierzch powinien być złoty, a ciasto odstawać lekko od formy.

Kiedy przestygnie, oprószamy ciasto cukrem pudrem i serwujemy. Jest bardzo aromatyczne, orzechowe i pyszne.





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

...ach... :-)