środa, 6 października 2010

Kuchenne 'must haves'

Od dłuższego czasu czytam książkę Eleny Kostioukovitch Sekrety Włoskiej Kuchni. Jest to opasłe, ponad 600-stronnicowe tomisko o tak smakowitej tematyce, że muszę robić przerwy w czytaniu, aby nie myśleć ciągle o jedzeniu. W takiej właśnie, kilkudniowej przerwie przeczytałam zabawną, ale i pouczającą książkę o tym, co każda elegancka kobieta powinna mieć w swojej szafie. Zainspirowała mnie ona do przemyśleń na temat szaf... kuchennych. Co powinno znaleźć się w kuchni każdego aspirującego kucharza? Oto mój subiektywny Top 10.

1. Komplet garnków
Nieważne, czy będzie to zestaw profesjonalnych garnków ze stali, emaliowanych czy zwykłych metalowych. Komplet powinien składac się z małego garnuszka ok 1,5 litrowego, większego ok 3 litrowego i dużego garnka ok 7 litrowego. Taki zestaw umożliwia przygotowanie różnych potraw i dodatków.

2. Dwie patelnie
Płaska teflonowa (dobre i tanie znajdziecie w Ikea) i większa głeboka patelnia, najlepiej o grubym dnie, dzięki czemu dłużej utrzymuje ciepło i pozwala lepiej kontrolować temperaturę, zmniejszając ryzyko przypalenia potrawy.

3. Naczynie żaroodporne
Obojętnie, czy będzie ceramiczne czy szklane. Jest niezbędne do pieczenia mięs, robienia zapiekanek, lazanii, pieczenia warzyw w piekarniku itp.

4. Komplet noży
Potrzebne będą minimum trzy: duży ostry nóż (tzw. nóż szefa kuchni) o gładkim ostrzu, którym pokroicie dosłownie wszystko, mały nożyk do pokrojenia tych rzeczy, które wygodniej kroić małym i nożyk-obierak do warzyw.

5. Tarka
Nalepiej czworoboczna, umożliwiająca tarcie warzyw/serów/przypraw/ciasta i czego sobie tylko zamarzycie na różne wiorki/plastry.

6. Blacha do ciasta
Okrągła tortowa (ok 20-25 cm średnicy) lub prostokątna. Przyda się choć jedna, żeby przygotowac od czasu do czasu jakiś deser.

7. Deska do krojenia
Osobiście wolę drewniane, choć lepiej mieć i szklane, i plastikowe, aby nie kroić mięsa/warzyw/pieczywa na tych samych powierzchniach. Na początek jedna, gruba drewniana deska wystarczy. Trzeba będzie ją tylko cząsto i dokładnie myć (nie w zmywarce, ponieważ wypaczy się lub rozpadnie na kawałki. Ja swoją wyparzam wrzątkiem po tym, jak kroję na niej mięso i myję płynem i wodą).

8. Miska
Szklana, ceramiczna, plastikowa - obojętne. Ważne, aby miała pojemność conajmniej 3 litry, aby swobodnie mieszać w niej składniki ciast, farsze, mięsa i tym podobne.

9. Przybornik kuchenny
Czyli zestaw akcesoriów przedłużających ręce kucharza: chochla, łyżka cedzakowa, szpatułka, duża drewniana łyżka, trzepaczka.

10. Sitko
Przydadzą się dwa: duże, cedzakowe do osuszania umytych owoców/warzyw/owoców morza/ugotowanego makaronu oraz gęstsze sitko do przesiewania mąki, przecedzania wywarów itp.

Oczywiście, przydają się w kuchni roboty kuchenne, miarki, kubeczki, wyciskacze do czosnku, szpikulce, termometry, rondle, garnki rzymskie, suszarki do sałaty, młynki.... Bez niektórych z nich nie wyobrażam sobie gotowania! Ale podane w 10 punktach wyposażenie to absolutne minimum, które umożliwia przygotowania niemalże każdej potrawy.

I jeszcze jedno. Jeśli tylko możecie sobie na to pozwolić, wyposażcie swoją kuchnię w zmywarkę do naczyń. To urządzenie odmieni wasze życie. Ugotowanie 3 daniowego obiadu z deserem dla 8 osób przestanie być męką, a stanie się zabawą i przyjemnością tworzenia.

Brak komentarzy: