wtorek, 26 października 2010

Udka kurczaka z cytryną

Kurczaka jem bardzo rzadko. Mięso, które można kupić w hipermarketach i większości sklepów mięsnych pochodzi z ferm, gdzie kurczaki hodowane są w skandalicznych i niehumanitarnych warunkach oraz pasione są hormonami. Takie mięso bardzo szkodzi zdrowiu, prowadzi do uczuleń i alergii.
Ale kura lub kurczak, który wiódł szczęśliwe życie, jadł zdrową paszę, przebywał na powietrzu - to zupełnie inna historia. Takie właśnie dwa kurczaki przywiozłam z ostatniej wizyty w Łodzi. Mama kupiła je dla mnie na targowisku. Teraz, poporcjowane czekają na swoją kolej w zamrażalniku. Dzisiaj postanowiłam przygotować udka kurczaka, a żeby delektowac się smakiem ekologicznego mięsa, zdecydowałam tylko lekko je przyprawić, by wydobyć wspaniały smak.

Potrzebować będziemy:

2 udka kurczaka
cytrynę
4 ząbki czosnku, nieobrane
tymianek
majeranek
pieprz, sól
oliwa z oliwek

Kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem (po rozmrożeniu lub myciu swieżego jest wilgotny i powodowałby pryskanie tłuszczu na patelni). Mięso doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy majerankiem i tymiankiem.



Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i obsmażamy udka na dużym ogniu z obu stron. Kiedy mięso się zrumieni, wyciskamy na nie sok z połowy cytryny i zestawiamy patelnię z ognia. Teraz wrzucamy na patelnię lekko zgniecione ząbki czosnku (przyłóżcie duży nóć płaską stroną do każdego ząbka i uderzcie lekko dłonią) razem z łupinkami oraz drugą połówkę cytryny. Dorzucamy kilka gałązek tymianku, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy szczyptą soli.Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 20 minut. Pod folią aromaty przypraw, czosnku i cytryny przenikną do mięsa.
W tym czasie przygotowujemy dodatki: ryż lub ziemniaki, warzywa, sałatę. Co kto lubi.
Po 20 minutach zdejmujemy folię i pieczemy mięso jeszcze przez 10 minut. Powstałym podczas pieczenia sosem można polać ziemniaki lub ryż. Jesli ktoś nie przejmuje się kaloriami.

Doprawione udka rumienią się na patelni.


Przed wstawieniem do piekarnika.


Mój obiad.

Uwaga! Jesli masz patenię z plastikowymi elementami, po podsmażeniu kurczaka musisz przenieść mięso do brytfanny lub naczynia żarodopornego. W wysokiej temperaturze piekarnika plastik zacząłby się topić i wydzielać szkodliwe opary.

Jutrzejszy lunch dla P.

Brak komentarzy: