Wiem, że trochę się ostatnio lenię z blogowaniem, ale naprawdę brakuje mi czasu. Jeśli nie zajmuję się tysiącem codziennych spraw, to wyjeżdżam. (teraz też piszę nie z domu, ale o tym w poniedziałek...).
W wolnych chwilach (np. jadąc tramawajem) czytam nowy, styczniowy magazyn Jamiego. Jak zawsze pełen jest ciekawych artykułów, podrzucam więc kilka ciekawostek/porad z tego numeru.
- Jeśli chcecie pokroić bekon w plasterki cienkie jak opłatek, włóżcie go na 15 minut do zamrażalnika, żeby trochę stwardniał, a potem ostrożnie pokrojcie najostrzejszym nożem, jaki macie w kuchni (s.13)
- Najlepszym mięsem do zrobienia kotleta do hamburgera jest świeżo zmielona łopatka wołowa, ewentualnie wymieszana z niewielkim dodatkiem mielonej polędwicy wołowej (s.63)
- Kupując warzywa bulwiaste/korzeniowe, takie jak rzepa, seler czy salsefia, wybierajcie te z liśćmi, ponieważ są równie smaczne i pełne witamin. Włosi cenią je nawet ponad sam korzeń/bulwę (s.113)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz