poniedziałek, 10 stycznia 2011

Razowe spagetti z rukolą i sosem pomidorowym

Zawsze mam w domu puszkę pomidorów i jakiś makaron. W dzień taki jak dzisiaj (brak pomysłu na obiad), ratują nas przed mrożoną pizzą, zupą z paczki lub inną trucizną. Dzięki różnym dodatkom, można z tych składników stworzyć nieskończenie wiele sosów.

Dzisiaj przydały mi się:

kawałek speck'u (koło 15 dkg), można użyć boczek
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
garść rukoli
puszka pomidorów w kawałkach
oliwa z oliwek
2-3 listki laurowe
1/2 szklanki białego wina
makaron razowy

W średnim garnku podsmażamy pokrojony w kostkę speck. Kiedy trochę się zrumieni, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty. Wlewamy całą puszkę pomidorów, wino, doprawiamy solą, peiprzem, papryką i cukrem. Wkładamy do sosu listki laurowe i dusimy około 15-20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron.
Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go, zachowując 3-4 łyżki wody, w której się gotował. Dodajemy ją do sosu.
Makaron przekałdamy do garnka z sosem pomidorowym, dodajemy rukolę i mieszamy delikatnie.
Serwujemy od razu.

Smaczny speck z Tyrolu.

Doprawiony sos.

Szybki i zdrowy obiad.

W wersji lunchowej dla P.


Brak komentarzy: